Учим децата да смятат със скоростта на светлината

23.09.2018

В нашият свят на електронни технологии, умението за бързо смятане е рядкост. Вместо собственият си мозък, човек използва калкулатор, телефон или компютър. Поради тази причина способностите на мозъка постепенно намаляват.

 

деца смятат със сметалоСъщо както спортистите тренират тялото си, така и обикновените хора трябва да тренират мозъка си. В противен случай се намалява интелектуалният труд и мощността на мозъка, защото мозъкът, както и мускулите, има нужда от ежедневни тренировки.

 

Децата, които могат да смятат бързо, не са гении, те просто поддържат мозъка си в тонус. Светкавично смятане помага не само в уроците по математика, но и в живота. Такива деца веднага вземат правилни решения в нестандртни ситуации, могат да се абстрахират от ненужните неща и да се концентрират върху основнота задача.

 

За да развиваме мозъка си, напълно са достатъчни 15 минути на ден. Най-важното е да се тренира всеки ден. Резултатите от занятията зависят от самия човек, от това, какви способности той е имал първоначално и колко интензивно тренира. Възрастта също има значение. Децата имат по-пластичен мозък, затова те по-добре усвояват информацията. Но въпреки индивидуалните способности, напредъкът очаква всеки, който е започнал да тренира.

 

Човечеството е измислило много техники, за да овладее бързото смятане. Това е законът за умножение на двуцифрени числа с 11, поразрядно събиране и изваждане, операции, включващи допирни числа при умножение по сто.

 

дете смята бързо на дъскатаОбаче най-ефективният и доказан метод е менталната аритметика. Това е курс от упражнения, който е насочен към бързото смятане с помощта на абакус – древно японско сметало. След като детето се научава да смята със сметалото, то си представя сметалото на ум. Това означава, че детето започва да смята на въображаемото сметало. При детето, завършило курса по ментална аритметика по-бързо се развиват умствените способности, отколкото при другите деца.

 

Експертите смятат, че колкото по-рано детето започне курса по ментална атитметика, толкова по-добре. При малките деца невронните връзки на мозъка се формират много енергично и това допринася за по-бързото усвояване на информацията. По време на менталните изчисления на аритметичен пример «се смята» от лявото полукълбо на мозъка, а дясното по това време създава образ. След това решава пример и предава съобщението на лявото полукълбо. Така се образуват невронните връзки.

 

След завършване на курса по Ментална аритметика, детето може светкавично да смята трицифрени числа. Но това е само черешката на тортата.

Менталната аритметика помага в:

1. Изучаването на чужди езици
2. Концентрирането върху важните неща
3. Изпълнението на няколко задачи едновременно
4. Спестяване на време
5. Успешното усвояване на знанията в училище

 

Заявете БЕЗПЛАТЕН пробен урок в някой от нашите центрове и се убедете колко е подходяща Менталната аритметика за Вашето дете!