Развитие на уменията при децата да смятат на ум

24.07.2018

иновативна методика на обучениеВъпреки наличието на всички видове устройства, които помагат на хората да извършват всевъзможни математически действия, навика за смятане на ум остава актуален.

 

Притежаването на такива техники позволява да правим организация в различни жизнени ситуации, има положително влияние върху имиджа и демонстрира интелектуалните способности.

 

Във всяка възраст може да се научим да смятаме на ум, но е по-добре да се обърне внимание на тази способност от ранна детска възраст.

 

Елементи на навика за смятане на ум

Някои хора много бързо могат да събират и да изваждат двуцифрени числа на ум. Други с лекота събират трицифрени числа на ум. Специалистите не наричат тази способност феномен, а смятат, че всеки човек може да смята така след интензивни тренировки.

 

Отбелязват се 3 важни момента:
• Способността да се запазва коонцентрация и да се задържат няколко обекта едновременно в краткосрочната памет
• Познаване на специални алгоритми и способността да се избере най-подходящия в конкретна ситуация
• Ежедневни тренировки

 

При организиране на упражненията за смятане на ум за деца от предучилищна възраст, процесът трябва да се превърне в игра и да се спазват всички необходими условия:
• Установяват се ясни правила
• Създава се състезателна атмосфера. Да учиш в компанията на връсниците си е по-весело
• Създава се мотиватиционна програма за добри резултати

 

Примери за игри:

• Запознаване с понятията «един» и «много». Материалите за броене могат да бъдат кубчета, пръчки и всякакви играчки
• Съпоставка на количеството на предметите с конкретна цифра
• Броене по ред и количество
• Изучаване на състава на числото

 

олимпиада по ментална аритметикаАко има резултат от тези упражнения, може да се премине към алгоритми и занятията, за да се подобри концентрацията. Менталната аритметика е ефективна методика за бързо смятане на ум. Занятията могат да се започнат в предучилищна възраст, когато мозъкът е гъвкав и способен да формира нови невронни връзки.

 

За обучението по ментална аритметика се използва абак. На първите тренировки се развива способността да се извършват действията с топчетата. На следващите тренировки се „отхвърля“ истинското сметало и се заменя с ментална картина.

 

Мисленно визуализиране на изчисленията е ефективент тренажор, който дава невероятни резултати. Децата се учат бързо да смятат на ум, подобряват концентарциата и вниманието си, овладяват специални алгоритми, които в последствие ще използват в правилен момент.