Менталнатата аритметика и нейната история

18.04.2017

Сметало 5_FotorКогато родителите за първи път се запознават с менталната аритметика, историята за възникването на този нестандартен подход ги интересува точно толкова силно, колкото и ефективността на методиката. 

 

Историята на менталната аритметика започва преди 2000 години в древна Япония. Именно тогава ще появил невероятният метод, който стимулира развитието на двете полукълба на главния мозък, позволява да се развива паметта, вниманието и смятането до невероятни резултати.

 

 

ИСТОРИЯТА НА ВЪЗНИКВАНЕТО НА МЕНТАЛНАТА АРИТМЕТИКА

В основата на тази методика е древното японско сметало “абак”. Това е и основният инструмент, който бил измислен за това, хората да се научат да смятат бързо и правилно. Може да се каже, че абакът е прародителя на съвременния калкулатор. Но калкулаторът не развива интелекта и не кара човекът да мисли, а абакът е устроен така, че умението да смятаме на него тренира мозъка, развива творческите способности, интелекта и невронните връзка между двете полукълба

 

КАК Е УСТРОЕНО СМЕТАЛОТО АБАК

Днешният абак изглежда като правоъгълник с вертикални топчета, които са разделени с дълга хоризонтална преграда. На всеки ред на абакуса се намират 5 топчета. Най-горното топче е цифрата 5 (японците я наричат “небесно топче”). Под хоризонталната преграда се намират 4 “земни” топчета, всяко от които е равно на 1 (единица). 

Когато децата започват да изучават ментална аритметика, треньорът задължително им разказва историята за възникването на този метод и за абака. На родителите и децата им е интересно да знаят защо този простичък, но много ефективен инструмент помага не само да се решават матемически примери, но и развива увереността в себе си.

 

КАК МЕНТАЛНАТА АРИТМЕТИКА ПОКОРЯВА СВЕТА

В Япония и Китай менталната аритметика е част от задължителната учебна програма, с която децата започват обучението в училище. Много активно се използва тази техника и в Турция, Казахстан, Малайзия и страните от Северна Америка. В Русия от няколко години активно се разпространява франчайзингът на детския център за развитие «Амакидс» («Смартум»), благодарение на който хиляди деца от всички страни получават възможността да се занимават с ментална аритметика и да развиват своя интелект. По последни данни брандът «Амакидс» («Смартум») присъства в 11 държави по света, а за 2016-та година компанията получи наградата “Франчайз на годината”.