Ментална аритметика: ефективна тренировка за мозъка

25.06.2018

ползи от менталната аритметикаУникалната авторска методика за развитие на умствените способности, която обсъжда всеки. Отварят се центровете за интелектуално развитие, където ученици и родители разказват, дискутират и демонстрират постиженията си.

 

Резултатите от обучението не могат да не изненадат: децата от предучилищна възраст свободно смятат трицифрени числа на ум и правилно решават сложни примери. И все пак възрастните се съмняват, особено, ако детето посещава няколко секции (спорт, музика, танци) ще губи много време, приготвяйки домашното задание.

 

Дали има нужда детето от още една програма за развитие?

Всъщност тайната е, че менталната аритметика помага на детето по-бързо да прави домашното, спестява време, изграджа увереност в себе си. Имайки предвид, че живота става по-сложен и информативен, необходимостта да се погрижим за подобряване на интелектуалните способности на момичетата и момчетата от детската възраст е все по наложителна.

 

Какво дава методиката?

След завършване на курса по ментална аритметика, децата могат бързо да смятат на ум няколко аритметични действия. Но това не е всичко. Упражненията, които са вкючени в курса, са насочени към хармоничното развитие на две полукълба на мозъка. Традиционното образование цели да развие лявото полукълбо, което отговаря за логическото мислене. Такива хора стават отлични служители, а от тези с еднакво добре развити и двете полукълба – вдъхновени мислители.

Освен смятане на ум, менталната аритметика ще помогне за:

• По-бързо да научават чужд език
• Подобряване на концентрацията и вниманието
• Бързо взимане на решенията в нестандартни ситуации
• Извършване на няколко неща едновременно
• Правилно да се организира времето
• Подобряване на успеха в училището

Тези възможности отварят пред детето блестящи възможности: приемане в престижени институти, получаване на интересна професия, по-добро кариерно развитие. Благодарение на това живота става по-наситен и светъл.

По-добре по-рано

Експертите смятат, че колкото по-рано се започнат тренировките, толкова по-бързо ще се видят резултатите. Курсове по ментална аритметика се провеждат за деца от 5 до 16 години, програмата взима предвид възрастовите храктеристики.

 

амакидс грамотаВ предучилищна възраст невронните връзки са много активни и мозъкът е пластичен. С течение на времето тази способност намалява. В началото на обучението децата се научават да извършват аритметични действия механично, предвижвайки топчетата на сметалото с помощта на пръстите. Това упражнение развива фината моторика.

 

След това сметалото се представя на ум,за да се задейства визуалната памет. Примерът се възприема от лявото полукълбо, а дясното формира образа – въображаем абакус решава примера и предава сигнал на лявото полукълбо. Така се образуват мозъчни връзки, които рязко увеличават интелектуалните способности.

Учебните занятия не изискват значително натоварване: един урок се провежда веднъж седмично в центъра и необходимо да се отделят 15 минути на ден за домашна работа.

 

Впечатляващ ефект, струващ си времето!