Бързо смятане на ум – тренировка за мозъка

12.07.2018

В ерата на електронните технологии, способността за бързо смятане на ум е голяма рядкост. За да смятат, хората използват калкулатор или мобилен телефон, а не мозъка си. Този навик има пагубен ефект върху умствената активност.

 

Без постоянни тренировки мисловните процеси се забавят, интензивността на мозъчната активност намалява, тъй като мозъка има нужда от упражнения, също като  и мускулите. Хората, които могат да смят бързо на ум, не са гении, но те имат различно ниво на управление на реалността: бързо се ориентират в нестандартни ситуации, вземат нестандартни решения, могат да се концентрират върху важни решения.

 

Обучителни техники

За да спечелите властта над цифрите, достатъчно е да се тренира десет минути на ден. Резултатът зависи от индивидуалните способности, но положителните промени ще бъдат отбелязани от всички, които ще започнат занятията.

 

Няколко прости, но много ефективни упражнения:

  • Събиране и изваждане на ум на двуцифрени числа
  • Изучаване на таблицата за умножение. Повечето хора не са я запомнили в училището и тази разлика се запазва за цял живот. Автоматичното извличане на резултатите от умножаването на едноцифрени числа ще позволи да се прилагат мнемонически правила и алгоритми
  • Четене на книги. Това зарежда мозъка с нова информация, тренира паметта. Често неприязън към това занятие е свърана със слаба техника. Има специални ефективни програми,за да се подобри скоростта на четене, например – курсове по либерика за деца и възрастни

 

Тренировките и опитът са от огромно значение, за да се подобри скоростта и качеството на смянатенето на ум. Но има още няколко фактора, които влияят върху процеса:

  • Индивидуални способности, склоност към логическото мислене
  • Възраст. Децата постигат резултати в обучението по-бързо от възрастните
  • Познаване на специални техники и алгоритми

 

Менталната аритметика е ефективна и проверена техника. Обучението за смятане на ум се извършва с помощта на (сметало) абакус, което в последствие се заменя с  ментална картина. След края на курса, заедно с умението за бързо смятане на ум се отбелязва  и скок в интелектуалното развитие.

 

Желанието да се присъеденим към аудиторията от хора стремящи се към интелектуално развитие заслужава уважение. Всеки човек може да постигне целта, ако избере за себе си приемлив вариант за обучение, тренира редовно и продуктивно.