9 причини защо ни е трудно със собствените ни деца

12.05.2017
Screen Shot 2017-05-12 at 10_Fotor

Те са най-ценното, което имаме. Обичаме ги с цялото си сърце. Готови сме на всичко, за да са щастливи. И все пак, защо ни е трудно със собствените ни деца?

 

1. Майката очаква от детето това, което на него му се струва безполезно. Тя се сърди и се разстройва, когато реалността се разминава с нейните очаквания.

 

2️. Майката не знае, че има редица особености в поведението и възприятието на детето, които са различни от тези на възрастните. Например вие знаете ли, че едва след 6-годишна възраст детето може да изрази с думи своите чувства (и то не винаги)

 

3️. Майката е нагърбена с много социални изисквания – и от близки роднини, и от средствата за масова информация, и от експерти, които тя чете или слуша. Когато майката не е уверена в себе си и търси потвърждение за своите способности от всички тези места, тогава детето не е послушно.

 

4️. Майката води оживен начин на живот и отговаря на капризите и упорството творчески и приятелски. Тя не е строга, а само коментира и обяснява. Детето много бързо създава имунитет срещу това поведение и то не води до желаните от майката резултати.

 

5. Майката неволно очаква, че детето й ще бъде такова, каквото тя е била като малка.

 

6️. Майката се съсредоточава върху дисциплината, хигиената, усвояването на знания и не отделя достатъчно внимание на това какво разбира, чувства, чува нейното дете. То усеща това и отказва да изпълнява ролята на Доброто Дете.

 

7️. Майката не е гъвкава – еднакво твърдо настоява и за действително важните неща, и за не толкова съществените. Детето отново се съпротивлява (и с право).

 

8️. Майката не е особено зряла личност. Съвременното общество способства за нашата инфантилност. Тогава тя, вместо да води детето със себе си, се пуска на неговото ниво – обижда се, срива се, озлобява се. И това води след себе си цяла върволица от проблеми, в това число – и непослушание.

 

9️. Майката не е щастлива сама със себе си. Тя не се чувства пълноценна. Когато на нея й е трудно със самата себе си, двойно по-трудно е с детето й. Не трябва да забравяме, че всички деца на нашето огледало.