12 причини да запишете детето си на ментална аритметика

29.03.2019

Всички родители желаят децата им да стигнат високо в развитието си. Обикновено майките и бащите гледат напред в бъдещето, мечтаейки за най-добрия университет и блестяща кариера, и забравят най-същественото, че ранното детство е най-важният период в човешкия живот по отношение на емоционално, интелектуално, физическо и социално развитие. Науката показва, че човешкият мозък е в максималния си потенциал именно в ранните детски години.

Но дали всички деца обработват информацията еднакво? Разбира се, че не. Едни възприемат по-добре чрез четене, други чрез изчисления, трети – имат изострена визуална памет, други – звукова.

За много деца математиката е изключително трудна и досадна, и ако не бъде проявен интерес към изучаването ѝ от най-ранна възраст, те винаги ще я свързват с нещо, което ги отегчава. Други деца още от най-ранните си години проявяват интерес към цифрите и ги усвоят с огромно желание. И за едните, и за другите менталната аритметика може да предложи стимули, за да помогне на малчуганите да развият пълния си потенциал.

 

„Как да накарам детето ми да изучава с интерес математиката и как да развия неговия потенциал?“

Менталната аритметика e един от най-добрите и най-успешно доказани през вековете методи за повишаване на интелектуалния потенциал. Макар че повечето хора я свързват с математиката, тя дава много повече на хората, които я усвоят. А начинът на преподаване е интересен и привлекателен за децата и те с огромно желание посещават уроците.  

Аритметичният метод е основан на принципите за изчисление на Абакус – древно сметало, което се появява за първи път във Вавилон 3 000 години преди новата ера. Този инструмент, прави метода на менталната аритметика един от най-старите за смятане.

Кое го прави популярен днес? Доказано е, че това е един от най-бързите начини за изчисляване и учене на математика. И не само. Менталната аритметика дава възможност на децата да блеснат със знания още в ранна детска възраст, като изгражда една солидна основа за схващането на логиката и изучаването езика на математиката в началното и средно училище. Освен повишаване на цялостното разбиране за науката математика, децата развиват много странични умения.

Някои от тях са:

 • Точно и бързо изчисляване
 • Подобряване на способностите за решаване на проблеми
 • Разсъждаване логически върху казуси
 • Повишаване на концентрацията
 • Развиване на увереност и самочувствие
 • Подсилване на умствените визуализационни умения
 • Проявяване старание в писането и четенето
 • Подобрение на фотографската памет
 • Изостряне на уменията за слушане
 • Разбирате на значимостта на математиката
 • Изграждане солидна основа за учене
 • Увеличава силата на паметта и изостря цялостната мисловна формация

За всяка едно от тези умения, ние в Амакидс ще ви разкажем в следващите ни статии.

 

За курса по ментална аритметика накратко

Всеки курсист минава първо през безплатен пробен урок, в който го запознаваме, с основни елементи от менталната аритметика. За да се повиши стимула на детето е важно и поне един от родителите да присъства по време на урока. След безплатния пробен урок и при изразено желание от страна на детето, то може да бъде записано за съответния курс за обучение.

За да могат да усвоят по-добре материала и да се чувстват в „свои води“, децата са разделени в 3 възрастови групи:

 • Предучилищна (4-6 години);
 • Начална училищна (7-10 години);
 • Старша (11-16 години).

Всяка група е от максимум 10 деца, които заедно се учат да събират, изваждат, умножават и делят. Един урок е с продължителност два учебна часа като е необходимо посещение един път седмично.

Преподавателите в Амакидс имат необходимите умения, за да помогнат на децата да изучават с интерес и желание менталната аритметика.

Ние в AMAKids вярваме, че развитието на децата зависи до голяма степен от тяхната външна среда и не толкова от генетична гледна точка. Всеки човек има един и същ потенциал да максимизира своята интелигентност. Всички сме родени с незрял мозък, поради което използването на правилните средства за обучение в ранното детско развитие е толкова важно. Защо да не дадем шанс на малките изследователи в живота и да ги запишем на курс по ментална аритметика в AMAKids.

 • Искате да запишете детето си за безплатен урок, направете го СЕГА (линк).
 • Следете нашата Facebook страница, ще ви показваме какво се случва в нашите центрове за ментална аритметика, които можете да откриете и във Вашия град.

В AMAKids можем да докажем, че всяко дете е гений!